اسید آسپارتیک نوعی اسید آمینه غیر ضروری است که به طور طبیعی در بدن انسان از طریق مصرف رژیم غذایی ساخته میشود. اسیدهای آمینه به عنوان بلوکهای ساختمانی برای ساخت پروتئین در بدن استفاده میشود. یک نوع اسید آسپارتیک به نام دی اسپارتیک اسید (D-aspartic acid) برای ساخت پروتئین استفاده نمیشود، اما در سایر عملکردهای بدن کاربرد دارد. بسیاری از افراد از اسید آسپارتیک برای خستگی، عملکرد ورزشی و قدرت عضلانی استفاده میکنند، اما هیچ مدرک علمی خوبی برای حمایت از این موارد وجود ندارد. در این مقاله به بررسی نقش، مزایا و معایب دی آسپارتیک اسید در بدن پرداختهایم. تا پایان همراه ما باشید.
مطالعه بیشتر: کپسول دی ای ای (پرفورمنس اج) حاوی دی اسپارتیک اسید |
مقدمه

دی آسپارتیک اسید، اسید آمینه سوکسینیک یا آسپارتات نیز نامیده میشود و کاربردهای مختلفی دارد. آمینو اسیدها مولکولهایی هستند که عملکردهای مختلفی در بدن دارند. آنها بلوکهای سازنده انواع پروتئین، و همچنین هورمونها و انتقالدهندههای عصبی خاص هستند. تقریباً هر اسید آمینه میتواند به دو شکل مختلف وجود داشته باشد. به عنوان مثال، اسید آسپارتیک را میتوان به عنوان اسید L-aspartic یا D-aspartic یافت. اسید ال-اسپارتیک در بدن تولید و برای ساخت پروتئین استفاده میشود. با این حال، اسید D-aspartic برای ساخت پروتئین استفاده نمیشود. در عوض، در ساخت و آزادسازی هورمونها در بدن نقش دارد. این اسید آمینه میتواند ترشح هورمونی را در مغز افزایش دهد که در نهایت منجر به تولید تستوسترون میشود.
مطالعه بیشتر: مکمل های حاوی تستوسترون |
نقش دی آسپارتیک اسید در بدن چیست؟
دی آسپارتیک اسید یکی از آمینو اسیدهای سازنده است که وظیفه سنتز پروتئینها و تنظیم هورمونها را در بدن انسان بر عهده دارد. همان طور که در بالا اشاره شد اسید آسپارتیک به دو شکل وجود دارد: L-aspartic acid و D-aspartic acid. اسید ال-اسپارتیک بخشی از پروتئینهای سنتز شده در بدن میشود و مسئول تولید آنتی بادیهایی است که از عملکرد سیستم ایمنی بدن حمایت میکنند. در حالی که اسید دی آسپارتیک برای سنتز پروتئینها استفاده نمیشود و به طور معمول در غده هیپوفیز و بیضهها یافت میشود و در تنظیم، آزادسازی و سنتز تستوسترون و هورمون لوتئینیزه کننده (LH) نقش دارد.
اسید آسپارتیک در سنتز چهار اسید آمینه ضروری در انسان نقش دارد: متیونین، ترئونین، ایزولوسین و لیزین. متیونین در متابولیسم، ترئونین در سیستم عصبی مرکزی، سیستم قلبی عروقی و سیستم ایمنی، ایزولوسین در تنظیم انرژی و لیزین در رشد و چرخش عضلات استفاده میشود.
مزایای مکملهای اسید آسپارتیک چیست؟
اسیدهای آمینه را میتوان در مولتی ویتامینها، پروتئینها و مکملهای غذایی گنجانده و به صورت قرص، مایعات و پودر مصرف شود. با این حال، از آنجایی که دی آسپارتیک اسید یک اسید آمینه ضروری در نظر گرفته نمیشود، نیازی به مصرف مکملهای اسید آسپارتیک برای افزایش سطح آن در بدن برای تقویت سنتز اسیدهای آمینه وجود ندارد. رژیم غذایی با مقادیر کافی پروتئین تمام آمینو اسیدهای مورد نیاز بدن را تامین میکند.
1-ساخت توده عضلانی

به دلیل نقشی که در تنظیم سطح تستوسترون دارد، دی اسپارتیک اسید به یک عنصر محبوب در مکملهایی تبدیل شده که برای افرادی که مایل به ایجاد توده عضلانی و قدرت هستند، استفاده میشود.
2-افزایش باروری

در یک مطالعه شامل 30 مرد با کاهش تحرک اسپرم (استنوزواسپرمی) و 30 مرد با تعداد اسپرم کم (الیگوآستنوزواسپرمی)، دوز روزانه D-اسپارتیک اسید به مدت 90 روز منجر به افزایش قابل توجهی در میزان اسپرم و تحرک شد. در نتیجه، میزان بارداری در این زوجها نیز افزایش یافت، که شواهدی را نشان میدهد که مکمل اسید آسپارتیک میتواند اثرات مفیدی بر باروری مردان داشته باشد.
تحقیقات کمتری در مورد اینکه چگونه مکمل دی آسپارتیک اسید میتواند برای باروری زنان مفید باشد وجود دارد. یک مطالعه که شامل 20 زن تحت درمان IVF بود نشان داد که اسید D-اسپارتیک با تخمکهای با کیفیت بالاتر (سلولهای تخمک نابالغ) مرتبط است و در نتیجه نرخ باروری بالاتر میتواند با سطوح بالاتر اسید D-اسپارتیک در مایع فولیکولی که یک تخمک در حال رشد را در تخمدان های زن احاطه کرده است مرتبط باشد.
با این حال، بیشتر تحقیقات در مورد رابطه بین اسید آسپارتیک و باروری به دلیل نقش اسید آسپارتیک در تنظیم تستوسترون، بر باروری مردان متمرکز است.
مطالعه بیشتر: داروهای بهبود باروری در مردان |
عوارض جانبی مکملهای اسید آسپارتیک چیست؟

چندین اثر مضر بر روی بدن در ارتباط با مصرف مکملهای دی آسپارتیک اسید وجود دارد. این به این دلیل است که مکملهایی که مصرف یک نوع اسید آمینه را افزایش میدهند، میتوانند منجر به تعادل منفی نیتروژن در بدن شوند. تعادل منفی نیتروژن به این معنی است که مقدار نیتروژنی که از طریق ادرار از بدن خارج میشود بیشتر از نیتروژنی است که از طریق دهان وارد بدن میشود که در نهایت میتواند باعث کم خونی، کاهش مقاومت در برابر عفونت، اختلال در متابولیسم و توسعه کبد چرب شود.
اما با این حال، مطالعاتی که شامل آزمایش دقیق خون مردان بود، هیچ عارضه جانبی ناشی از مصرف مکمل D-aspartic acid به مدت 90 روز را نشان نداد. همچنین گزارشات نشان داده است که زنان باردار یا شیرده نباید از مکملهای اسید آسپارتیک استفاده کنند. بسیاری از مکملهای آمینو اسید تنظیم نمیشوند و دوزهای گزارششده روی مکملها ممکن است دقیق نباشد. تمام آمینو اسیدهای ضروری که میتوانند به بارداری سالم کمک کنند از طریق یک رژیم غذایی متنوع در دسترس هستند.
سخن پایانی
دی آسپارتیک اسید به دو شکل L-aspartic acid و D-aspartic acid وجود دارد که هر دو عملکردهای متفاوتی را در بدن انجام میدهند. هر دوی این دو نوع اسید آینه را می توان در یک رژیم غذایی متنوع یافت و به این ترتیب، مکمل اسید آسپارتیک معمولاً در انسان ضروری نیست. اگرچه مکملهای اسید آسپارتیک در بین افرادی که مایل به ایجاد توده عضلانی و قدرت هستند بسیار محبوب است. تحقیقات بیشتری لازم است تا به طور کامل مشخص شود که آیا افزایش سطح D-آسپارتیک اسید میتواند باروری را در مردان و زنان افزایش دهد، اگرچه شواهدی وجود دارد که نشان میدهد باروری مردان را میتوان با مکمل اسید آسپارتیک بهبود بخشید.