سایر مقالات

معرفی انواع سرم به همراه کاربردهای آن ها

انواع سرم

به هر دلیلی برای بیماران تزریق های وریدی یا انواع سرم تجویز می شود. سرم ها دارای ترکیبات متفاوتی هستند و هر کدام از آن ها برای بیماری خاصی مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیبات سرم ها از جمله آمینواسیدی، کربوهیدراتی و الکترولیتی می باشد. تقسیم بندی سرم ها براساس ترکیب شیمیایی و غلظت اسمزی محلول انجام می شود.

اینکه پزشک سرمی برای شما تجویز می کند به شرایط سلامتی، علائم و سایر متغیرها بستگی دارد. در ادامه این مقاله انواع سرم هایی که ممکن است دریافت کنید در اینجا به همراه برخی کاربردها برای هر نوع آن ذکر شده است.

مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع و قیمت مکمل های ورزشی حاوی پروتئین

چه مایعاتی در سرم وجود دارد؟

چه مایعاتی در سرم وجود دارد؟

سرم ها ممکن است شبیه یک کیسه آب باشد، اما معمولاً چیزهای بیشتری از H2O در آن ها یافت می شود. محتوای انواع سرم تزریقی بر اساس نیاز گیرنده متفاوت است، اما همیشه حاوی یک نوع محلول نمکی به عنوان حامل مایعات و الکترولیت ها است. اگر تزریق وریدی را دریافت می کنید، سرم شما ممکن است حاوی ویتامین ها و مواد معدنی باشد تا به شما کمک کند.

4 نوع اصلی مایع سرم عبارتند از:

  • نرمال سالین
  • نصف نرمال سالین
  • رینگرهای لاکتات
  • دکستروز

 

مطالعه بیشتر: مهم ترین ماده معدنی ضروری بدن چیست؟

مایعات داخل سرم با سلول های شما چه کاری انجام می دهند؟

مایعات داخل سرم با سلول های شما چه کاری انجام می دهند

قبل از اینکه به انواع سرم بپردازیم، ابتدا باید چند تعریف اساسی ارائه دهیم که به شما کمک می کند تا بهتر بفهمید محتوای سرم با سلول های شما چه می کند.

  • اسمز: فرآیندی است که طی آن مولکول های حلال از طریق یک غشای نیمه تراوا از محلول رقیق به محلول غلیظ حرکت می کنند. این کار به یکسان کردن غلظت املاح در دو طرف غشاء کمک می کند. به بیانی ساده آب دوست دارد خود را متعادل کند (یعنی با عجله به مکان هایی انتقال یابد که آب وجود ندارد). بنابراین اگر سلولی کم آب بود، مولکول‌ های آب به داخل سلول هجوم می‌آورند که توسط غشای سلولی تنظیم می‌شوند. اگر درون سلول مولکول ‌های آب بیشتری نسبت به قسمت بیرونی سلول داشت، مولکول ‌های آب به سرعت بیرون می آیند.
  • فشار اسمزی: فشار اسمزی یا نیروی مورد نیاز برای جلوگیری بیش از حد جریان آب به داخل غشا، فرآیند اسمز را کنترل می کند. این امر مانع از جذب زیاد آب می شود تا از ترکیدن سلول جلوگیری شود.
مطالعه بیشتر: همه چیز درباره آمینواسیدها

پایه مایعات انواع سرم چیست؟

وقتی صحبت از مایع سرم و سلول‌ های شما به میان می‌آید، اسمز و فشار اسمزی از عوامل ضروری هستند. در واقع، مایعات انواع سرم برای ایجاد واکنش خاصی در سلول ‌های شما بر اساس اسمز طراحی شده‌اند. اساساً، ورود یا خارج شدن جریان از سلول ‌های شما تأثیر بسزایی در واکنش بدن به آن دارد. بنابراین هنگامی که ما در مورد محلول سرم صحبت می کنیم، بحث این است که چگونه این محلول ها بر اسمز و فشار اسمزی در سلول های شما تأثیر می گذارند.

مایعات تزریق وریدی انواع سرم یا کریستالوئید هستند یا کلوئید. یک محلول کریستالوئیدی یا کلوئیدی همچنین می تواند ایزوتونیک، هیپوتونیک یا هیپرتونیک باشد و مستقیماً بر آنچه که محلول برای آن استفاده می شود تأثیر می گذارد.

  • کریستالوئیدها: محلول‌های کریستالوئیدی حاوی مولکول‌ های کوچکی هستند که به راحتی روی غشاهای نیمه‌تراوا می‌چرخند. محلول های کریستالوئیدی (یا بهتر است بگوییم، ذرات موجود در محلول های کریستالوئیدی) به اندازه ای کوچک هستند که بتوانند از سوراخ های غشای سلولی عبور کنند.

کریستالوئیدها زمانی استفاده می شوند که متخصصان مراقبت های بهداشتی بخواهند حجم مایع و فضای داخل عروقی را افزایش دهند، مانند مورد هیپوولمی (از دست دادن پلاسما) ناشی از سوختگی، تروما یا بهبودی پس از عمل.

  • کلوئیدها: محلول های کلوئیدی بر خلاف محلول های کریستالوئیدی حاوی مولکول های بزرگ تری هستند. به همین دلیل، آن ها به آسانی محلول های کریستالوئیدی از غشاهای نیمه تراوا عبور نمی کنند.

از نظر مراقبت های بهداشتی، این بدان معناست که محلول های کلوئیدی، بر خلاف محلول های کریستالوئید، داخل عروقی باقی می مانند. به عبارت دیگر، آن ها به جای اینکه وارد سلول های شما شوند، در جریان خون شما باقی می مانند. به عبارتی دیگر آن ها بیشتر از محلول های کریستالوئید در خون شما می مانند. به همین دلیل، این نوع محلول ها به عنوان منبسط کننده پلاسما به عنوان نوعی احیای مایع در موارد شوک هیپوولمیک شدید استفاده می شوند.

مطالعه بیشتر: آشنایی با کم خونی در کودکان

4 نوع اصلی مایعات تزریق وریدی انواع سرم

همه محلول های انواع سرم را می توان به عنوان کریستالوئید یا کلوئید و ایزوتونیک، هیپوتونیک یا هیپرتونیک طبقه بندی کرد که تأثیر مستقیمی بر نحوه استفاده از آن دارد. محلول‌های کریستالوئیدی تا حد زیادی رایج‌ترین محلول‌ها هستند، که عمدتاً به دلیل وجود بیش از حد نرمال سالین در اکثر بیمارستان‌ها و مراکز مراقبت‌ های بهداشتی می باشد.

  1. نرمال سالین

نرمال سالین

یکی از شناخته شده ترین انواع سرم نرمال سالین است که گاهی اوقات نرمال سالین 9%، NS یا 9/0NaCL نامیده می شود. نرمال سالین یک محلول استریل، غیر تب زا، کریستالوئیدی (به راحتی از غشای سلولی عبور می کند) و به طور کلی ایزوتونیک است.

نرمال سالین پرکاربردترین انواع سرم است. زیرا موثرترین سرم در شرایط مختلف است. محلول این نوع سرم برای احیای مایع است و برای اکثر نیازهای هیدراتاسیون به دلیل خونریزی، استفراغ، اسهال یا حتی شوک به خوبی جواب می دهد. اغلب برای افزایش حجم پلاسمای در گردش استفاده می شود (با فرض اینکه بیمار گلبول های قرمز کافی دارد). می توان از آن برای مواردی مانند:

در بیمارانی که دارای عوارض قلبی یا کلیوی هستند باید با احتیاط استفاده شود، چرا که محتوای سدیم بالا می تواند باعث احتباس مایعات اضافی شود که به نوبه خود فشار بیشتری را بر قلب و کلیه های ضعیف وارد می کند.

مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع قرص و داروهای قلبی
  1. نصف نرمال سالین

یکی دیگر از انواع سرم رایج نصف نرمال سالین است. گاهی اوقات نرمال سالین 45% یا 45/0 NaCl نامیده می شود. این محلول هیپوتونیک و کریستالوئیدی از کلرید سدیم است که در آب استریل حل شده است (بر خلاف نرمال سالین که یک محلول ایزوتونیک است). تفاوت این است که نصف نرمال سالین حاوی نصف غلظت کلرید نرمال سالین است.

این سرم برای درمان بیماران مبتلا به کم آبی سلولی طراحی شده است و می تواند برای مواردی مانند زیر استفاده شوند:

  • افزایش حجم کلی مایع
  • کاهش کلرید سدیم
  • از دست دادن مایع معده
  • DKA بعد از نرمال سالین و قبل از تزریق دکستروز

از انواع سرم به ویژه نصف نرمال سالین برای بیمارانی از جمله بیماران دیابتی که نمی توانند گلوکز اضافی را تحمل کنند مفید است. در بیمارانی که دچار سوختگی، بیماری کبدی یا تروما هستند، باید از مصرف آن اجتناب شود، چرا که این محلول مایعات داخل عروقی را تخلیه می کند به نحوی که می تواند برای بیمارانی که سطح مایع داخل عروقی آن ها پایین است خطرناک باشد. محلول این نوع سرم می‌تواند برای افرادی که دچار بیماری قلبی عروقی یا افزایش فشار داخل جمجمه هستند، خطرآفرین باشد. گفته می شود این نوع سرم هنوز هم در حفظ سطح مایعات روزانه کاربرد دارد، دقیقاً مانند نرمال سالین.

مطالعه بیشتر: ۴ استراتژی برای افزایش وزن در افراد دیابتی
  1. رینگر لاکتات

رینگر لاکتات یکی دیگر از انواع سرم تزریق وریدی است که بسیار رایج است و در احیای مایعات استفاده می شود. در واقع، در بسیاری از موارد به عنوان جایگزینی برای نرمال سالین ارائه شده است. در هر صورت، اگر مجروح شده اید و تحت عمل جراحی قرار گرفته اید، می توان برای تزریق رینگر لاکتات استفاده کرد. Lactated Ringer’s به افتخار پزشکی که آن ها را اختراع کرده است نامگذاری شده است. سیدنی رینگر، در اواخر دهه 1800، محلولی حاوی سدیم، کلرید، کلسیم و پتاسیم ارائه کرد. بخش “لاکتات” حلقه‌های لاکتات از یکی از الکسیس هارتمن می‌آید، که متوجه شد افزودن لاکتات به محلول، آن را برای استفاده در بیماران مناسب‌تر می‌کند.

مطالعه بیشتر: نکات ضروری در هنگام جراحی لاغری

لاکتات یک ماده شیمیایی است که بیشتر در شیر یافت می شود، اگرچه ماهیچه های ما نیز هنگام ورزش آن را تولید می کنند. با افزودن الکترولیت ها و یک بافر (لاکتات)، اساساً شبیه سالین معمولی است که به توضیح اینکه چرا محلول نیز ایزوتونیک است کمک می کند.

این محلولی است که بیشترین شباهت را به غلظت پلاسما و سرم موجود در بدن دارد (اما بر خلاف سرم، فاقد منیزیم است). به منظور درمان:

  • کم آبی بدن
  • قربانیان سوختگی
  • هیپوولمی ناشی از جابجایی مایع
  • از دست دادن مایعات
  • از دست دادن خون حاد

از آنجایی که رینگر لاکتات از انواع سرم رایج حاوی پتاسیم می باشد، نمی توان از آن در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی یا عوارض کلیوی استفاده کرد. زیرا می تواند منجر به هایپرکالمی شود. همچنین نباید در بیماران مبتلا به بیماری کبدی استفاده شود، زیرا آن ها نمی توانند لاکتات را با موفقیت متابولیزه کنند. همچنین اگر سطح pH بیماران بیش از 75 باشد نباید تجویز شود.

 

  1. دکستروز

دکستروز

در نهایت، دکستروز که از دیگر انواع سرم می باشد در اشکال مختلفی وجود دارد. دکستروز خود نوعی شکر ساده است که از ذرت تهیه می شود. از نظر شیمیایی با گلوکز یکسان است. اغلب در غذاهای فرآوری شده استفاده می شود و به عنوان یک شیرین کننده به محصولات پخت اضافه می شود، اما در زمینه پزشکی کاربردهای زیادی دارد.

سه نسخه اصلی از محلول های دکستروز وجود دارد:

  • دکستروز در آب
  • دکستروز در سالین
  • دکستروز در رینگر لاکتات

دکستروز به عنوان قندی عمل می کند که به راحتی در دسترس سلول ها جهت جذب انرژی می باشد. این امر با تزریق وریدی دکستروز انجام می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *