بیماری‌ ها

سرطان بیضه: علائم و درمان

سرطان بیضه

سرطان زمانی شروع می شود که سلول ها شروع به رشد خارج از کنترل می کنند. سرطان بیضه رشد سلول هایی است که از بیضه ها شروع می شود. این نوع سرطان شایع نیست و می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اما بیشتر در سنین 15 تا 45 سالگی رخ می دهد. اولین علامت این نوع سرطان اغلب برآمدگی یا توده روی بیضه است. سلول های سرطانی می توانند به سرعت رشد کنند. آن ها اغلب در خارج از بیضه به سایر قسمت های بدن گسترش می یابند.

سرطان بیضه حتی زمانی که به سایر قسمت های بدن سرایت کند قابل درمان است. درمان ها به نوع سرطان و میزان گسترش آن بستگی دارد. درمان های رایج شامل جراحی و شیمی درمانی است.

مطالعه بیشتر: آشنایی با انواع و قیمت مکمل های ورزشی حاوی پروتئین

سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه

سرطان بیضه زمانی شکل می گیرد که سلول های بدخیم (سرطانی) در بافت های یک یا (به طور معمول) هر دو بیضه رشد کنند. آن ها درون کیسه ای از پوست در زیر آلت تناسلی به نام کیسه بیضه، قرار دارد و وظیفه آن ها تولید اسپرم و هورمون تستوسترون است. مانند هر سرطان دیگری، این نوع سرطان نیز یک بیماری جدی است و خوشبختانه قابل درمان است.

مطالعه بیشتر: علل و چگونگی درمان کمبود تستوسترون چیست؟

انواع سرطان بیضه کدامند؟

حدود 90 درصد از انواع مختلف سرطان‌ بیضه از سلول‌های زایا در بیضه‌ها منشأ می‌گیرند که به هم چسبیده و توده یا تومور را تشکیل می‌دهند. سلول های زایا در نهایت به اسپرم تبدیل می شوند. دو نوع سرطان بیضه از سلول های زایا ایجاد می شود.

  • سمینوما: سرطان با رشد آهسته که عمدتاً افراد 40 یا 50 ساله را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • غیر سمینوما: سرطانی که سریع تر از سمینوما رشد می کند. این بیماری عمدتاً بر افراد در اواخر نوجوانی، 20 سالگی و اوایل 30 سالگی تأثیر می گذارد. چهار نوع تومور غیر سمینوما وجود دارد. نام هر کدام از آن ها بر اساس نوع سلول زایای تشکیل دهنده تومور است. تومورهای غیر سمینوما شامل کارسینوم جنینی، کارسینوم کیسه زرده، کوریوکارسینوما و تراتوم هستند.

برخی از تومورهای سرطانی بیضه از سلول های سمینوما و غیر سمینوما تشکیل شده اند.

مطالعه بیشتر: نکات استفاده از اسپری تاخیری

علائم و نشانه های سرطان بیضه چیست؟

علائم و نشانه های سرطان بیضه

شایع ترین علامت سرطان بیضه وجود توده بدون درد در بیضه است. علائم دیگر عبارتند از:

  • تورم یا تجمع ناگهانی مایع در کیسه بیضه
  • توده یا تورم در هر دو بیضه
  • احساس سنگینی در کیسه بیضه
  • درد مبهم در کشاله ران یا پایین شکم
  • درد یا ناراحتی در کیسه بیضه یا بیضه
  • کوچک شدن بیضه (آتروفی بیضه)
مطالعه بیشتر: آمپول دیفلرین چیست؟

چه چیزی باعث سرطان بیضه می شود؟

سرطان بیضه زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌ها سریع‌تر از حد معمول تکثیر می‌شوند و در نهایت یک توده یا تومور تشکیل می‌دهند. محققان مطمئن نیستند چه چیزی باعث می شود که سلول ها این گونه رفتار کنند. آن ها می دانند که سلول هایی که به سرطان بیضه تبدیل می شوند معمولاً سلول های زایا هستند.

 

عوامل خطر ابتلا به سرطان بیضه چیست؟

عوامل متعددی ممکن است خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش دهد. عوامل خطر باعث ایجاد سرطان بیضه نمی شوند، اما ممکن است احتمال ابتلا به آن را افزایش دهند.

عوامل خطر عبارتند از:

  • سن: سرطان بیضه بیشتر افراد بین 15 تا 35 سال را مبتلا می کند.
  • بیضه های نزول نکرده: بیضه ها در دوران بارداری در شکم جنین تشکیل می شوند و معمولاً قبل از تولد به داخل کیسه بیضه می افتند. بیضه هایی که نمی افتند بیضه های نزول نکرده نامیده می شوند و ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. تولد با این بیماری ممکن است خطر سرطان را حتی در صورت انجام عمل جراحی افزایش دهد.
  • نژاد و قومیت: این نوع سرطان در بین سفید پوستان غیر اسپانیایی در ایالات متحده و اروپا شایع تر است.
  • سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین بیولوژیکی یا برادری به این نوع سرطان مبتلا باشد، ممکن است احتمال ابتلا به سرطان بیضه بیشتر باشد. برخی از شرایط ژنتیکی ارثی مانند سندرم کلاین فلتر نیز ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد. ابتلا به سرطان در یک بیضه احتمال ابتلا به سرطان دوم را در بیضه دیگر افزایش می دهد.
  • ناباروری: برخی از همان عواملی که باعث ناباروری می شوند ممکن است با توسعه سرطان بیضه نیز مرتبط باشند. تحقیقات بیشتری برای درک کامل این ارتباط مورد نیاز است.
مطالعه بیشتر: بایدها و نبایدهای درمان ناباروری با دارو

سرطان بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک شما ممکن است سرطان بیضه را پس از بررسی یک توده یا تغییر دیگری در بیضه که در طی خودآزمایی پیدا کردید، تشخیص دهد. گاهی اوقات در طول یک معاینه فیزیکی معمول تشخیص داده می شود.

روش‌ها و آزمایش‌های رایج برای کمک به تشخیص سرطان بیضه عبارتند از:

  • معاینه فیزیکی و شرح حال: پزشک شما در مورد علائم شما می پرسد و شما را از نزدیک معاینه می کند تا علائم سرطان را بررسی کند.
  • سونوگرافی: اگر پزشک شما در طول معاینه متوجه یک ناهنجاری شود، احتمالاً سونوگرافی را تجویز می کند. سونوگرافی یک روش پزشکی بدون درد است که از امواج صوتی با انرژی بالا برای ایجاد تصاویری از بافت داخل بدن شما استفاده می کند.
  • ارکیکتومی اینگوینال و بیوپسی: اگر سونوگرافی شواهدی از سرطان را نشان دهد، پزشک بیضه آسیب دیده را از طریق یک برش در کشاله ران شما برمی دارد. سپس متخصص، بافت بیضه شما را با استفاده از میکروسکوپ برای بررسی سلول های سرطانی بررسی می کند.
  • سی تی اسکن، اشعه ایکس و ام آر آی: سی تی اسکن برای ایجاد تصاویری از داخل بدن شما استفاده می کند. پزشک ممکن است یک سی تی اسکن از شکم و لگن شما انجام دهد تا ببیند آیا سرطان شما به اندام های شکمی شما سرایت کرده است یا خیر.
مطالعه بیشتر: چه مکمل هایی باعث افزایش تستوسترون می شوند؟

راه های درمان سرطان بیضه چیست؟

درمان به عوامل مختلفی از جمله سلامتی، ترجیحات درمانی، مرحله سرطان و نوع تومور بستگی دارد. سمینوماها آهسته تر رشد می کنند و نسبت به غیر سمینوماها بهتر به پرتودرمانی پاسخ می دهند. هر دو نوع تومور سرطان بیضه به خوبی به درمان های شیمی درمانی پاسخ می دهند.

اگر سرطان هم تومورهای سمینوما و هم تومورهای غیر سمینوما را درگیر کند، پزشک آن را به عنوان یک غیر سمینوما درمان می کند.

 

1-عمل جراحی

راه های درمان سرطان بیضه

جراحی برای برداشتن بیضه رایج ترین درمان برای سرطان بیضه است، صرف نظر از مرحله سرطان یا نوع تومور. در برخی موارد، پزشک شما ممکن است غدد لنفاوی شما را نیز بردارد. جراحی هایی که انجام می شود شامل موارد زیر می باشد:

  • اورککتومی اینگوینال رادیکال
  • تشریح غدد لنفاوی خلفی صفاقی (RPLND)

2-پرتو درمانی

پرتودرمانی از اشعه ایکس با دوز بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. ممکن است پس از جراحی برای جلوگیری از بازگشت تومور از اشعه استفاده شود. معمولاً پرتو به درمان سمینوما محدود می شود.

 

3-شیمی درمانی

شیمی درمانی از داروهایی مانند سیس پلاتین، بلئومایسین و اتوپوزید برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی میزان بقای افراد مبتلا به سمینوما و غیر سمینوما را بهبود بخشیده است. بسته به سرطان ممکن است بیمار به جای جراحی، شیمی درمانی دریافت کند. همچنین ممکن است از شیمی درمانی برای درمان سرطانی که پس از بهبودی عود کرده است استفاده شود.

 

چگونه از سرطان بیضه پیشگیری کنم؟

سرطان بیضه قابل پیشگیری نیست، اما می‌توانید آزمایش‌های خودآزمایی بیضه (TSE) را برای شناسایی تغییراتی در بیضه‌ها انجام دهید. پزشک باید در مورد توده ها، ندول ها، سختی یا بیضه ای که بزرگتر یا کوچکتر شده است بداند.

بسیاری از پزشکان توصیه می کنند ماهانه خودآزمایی بیضه را انجام دهید.

مطالعه بیشتر: زگیل تناسلی و راه های درمان آن چیست؟

چگونه می توانم خودآزمایی بیضه را برای محافظت از خود در برابر سرطان بیضه انجام دهم؟

شما می توانید یک TSE را در کمتر از دو دقیقه تکمیل کنید. بسیاری از پزشکان توصیه می کنند ماهانه خودآزمایی بیضه را انجام دهند.

  • خودآزمایی بیضه

 

  • معاینه را بعد از دوش آب گرم یا حمام انجام دهید: گرما پوست کیسه بیضه شما را شل می کند و احساس هر چیز غیرعادی را آسان تر می کند.
  • از هر دو دست برای بررسی هر بیضه استفاده کنید: انگشت اشاره و شست خود را در زیر بیضه قرار دهید و شست خود را در بالا قرار دهید. هر بیضه را بین شست و انگشتان خود بچرخانید.
  • با آنچه طبیعی است آشنا شوید. همانطور که هر بیضه را احساس می کنید، ممکن است ساختار طناب مانندی را در بالا و پشت متوجه شوید. این ساختار اپیدیدیم نامیده می شود که اسپرم را ذخیره و انتقال می دهد. آن را با یک توده اشتباه نگیرید. همچنین طبیعی است که اندازه بیضه ها کمی متفاوت باشد. اگرچه بیضه های چپ و راست اغلب اندازه های متفاوتی دارند، اما هر بیضه باید به طور کلی یک اندازه باقی بماند.
  • هر توده ای را احساس کنید. توده ها می توانند به اندازه نخود یا بزرگتر باشند و اغلب بدون درد هستند. اگر متوجه یک توده شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
  • اگر متوجه تغییر در اندازه بیضه های خود شدید یا توده ای را احساس کردید، به پزشک مراجعه کنید.

همچنین باید سالانه یک معاینه فیزیکی انجام دهید.

 

پیش آگهی (احتمال بهبودی) برای افراد مبتلا به سرطان بیضه چیست؟

پیش آگهی سرطان بیضه عالی است. این نوع سرطان در بیش از 95 درصد موارد با موفقیت درمان می شود. حتی افرادی که عوامل خطر نامطلوب دارند به طور متوسط 50 درصد شانس درمان دارند.

 

آیا سرطان بیضه قابل درمان است؟

سرطان بیضه قابل درمان است. در حالی که تشخیص سرطان همیشه جدی است، خبر خوب در مورد سرطان بیضه این است که در 95 درصد موارد با موفقیت درمان می شود. اگر به موقع درمان شود، میزان بهبودی به 98 درصد می رسد.

 

آیا سرطان بیضه کشنده است؟

سرطان بیضه می تواند کشنده باشد، اما نادر است. با این حال، تشخیص زودهنگام تفاوت زیادی در احتمال بهبودی شما ایجاد می کند. هرچه زودتر به پزشک خود مراجعه کنید و تشخیص داده شود، شانس شما برای عاری از سرطان بیشتر است.

و در آخر…

اگر متوجه تغییری در یک یا هر دو بیضه شدید، برنامه ریزی ویزیت پزشک را به تاخیر نیندازید. اکثر مردم ترجیح می دهند از معایناتی که شامل بازرسی دقیق اندام تناسلی آن ها است اجتناب کنند یا به تعویق بیفتند. با این حال، وقتی صحبت از سرطان می شود، زمان بندی ضروری است. بسته به نوع سرطان شما، درمان زودهنگام می تواند سرطان بیضه را درمان کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *